KEBAB , PIZZA ???

kmzeta8
Posty: 2
Rejestracja: 02 mar 2011 01:15

KEBAB , PIZZA ???

Postautor: kmzeta8 » 02 mar 2011 05:08

Witam!
Mam nadzieje, ze sie Panstwo orientuja ile tak potrzeba na rozpoczecie dzialanosci kebab, pizza, frytki itp..Maly lokalik dla gora 8-10 osob.Chodzi mi o sprzet, zaopatrzenie, wszystkie oplaty, pozwolenie na sprzedaz piwa itp.. Nie liczac wynajmu lokalu.Nie wiem czy dostane dotacje takze wole juz wczesniej sie dowiedziec ile trzeba wlozyc na rozpoczecie tego interesu.Jak na razie dysponuje okolo 20 tys zl (NIESTETY!!!!)
P.S
Jezeli ktos z Panstwa posiada wlasna budke kebab lub pizzerie prosze o pomoc w wyborze sprzetu jak: opiekacz do kebaba, opiekacz na bulki pita,noze i maszynki do ciecia,piec do pizzy,okap,lodowki na surowki,stoliczki, krzesla,lady itp.. sugestie mile widziane 8-)
Rowniez mnie interesuje gdzie mozna kupic DOBRE(dobrze doprawione) i "tanie"mieso do kebaba Czy kupowac na terenie Polski czy sprowadzac z zagranicy?.Drobiowe na pewno i baranine czy lepiej wolowe? Bulki pita kupowac czy sama piec (jakis pomysl na przepis), placek pita hmm..Jezeli kupne to gdzie warto kupic?Ciasto na pizze -mrozone (kupione) czy wlasnorecznie zrobione?Skad kupic te ciasto a jak wlasnorecznie (moze znow jakis przepisik )? Chce cienkie ciasto .Sos do pizzy kupiony rowniez czy samemu robic.I czy potrzrebowalalbym specjalne pozwolenie na robienie surowek i sosow?
prosze o pomoc poniewaz jest kompletnie zielona w tym temacie.Szukam duzo na internecie ale jak na razie to juz sama nie wiem.zalezy mi zeby mieso mialo jakosc i wyjatkowy smak.Duzo kebabow co jadlam mieso bylo jalowe bez przypraw.I rowniez sosy i surowki za smaczne nie byly.A bulke chce podpiekac w specjalnym podpiekaczu zeby byla chrupiaca.Kieds bedac w Niemczech najadlam sie tych kebabow i na prawde jednak turcy to mistrze a ja chce isc w ich slady.Niesty nikt nie sprzeda sekretu miesa ani sosow ani bulki.Moze panstwo sie zlituja nademna ;) I jeszcze jedno pytanie troszke dziwne ale sie zastanawiam czy turcy te mieso sami nabijaja czy od razu kupuja?Ja nie chcialabym sie z tym babrac i na polskie kieszenie to mysle, ze od razu kupne...
P.S 2
Rowniez dodalam jeszcze jedno pytanie na forum o "FUNDUSZACH UNIJNYCH"..Jakby ktos byl rowniez pomocny w odpowiedzi :)
Wszelkie opinie i sugestie BARDZO MILE WIDZANE i z gory dziekuje slicznie za odpowiedzi...Zrobie kiedys ankiete jakie ceny by ludzie najbardziej wybrali, jakie sosy, jakie surowki,jakie pizze itp...
Pozdrawiam

PawelZaba
Posty: 2
Rejestracja: 06 lip 2011 15:00

Re: KEBAB , PIZZA ???

Postautor: PawelZaba » 06 lip 2011 15:05

Ja w ogóle odradzałbym fast food, niestety. Złote czasy tej branży gastronomii dawno już minęły. Mój znajomy, miał pizzerie na monte casino w sopocie, prowadził ją na zasadzie franczyzy w sieci, którą doskonale znamy wszyscy (nie będę robił kryptoreklamy) i co ? Okazało się że faktycznie, dużo jest chętnych na pizze. A jeszcze więcej pizzeri. Pizze mozna zjesc prawie wszędzie, więc potencjalny klient, zanim dojdzie do twojej placówki, prawdopodobnie zje gdzies wczesniej, szczególnie jesli jest bardzo głodny.
A "specjalisci" oceniali ze ten interes ma 99% szans na powodzenie, bo pizze je mnostwo ludzi, to tyle jesli chodzi o "pewny biznes w gastronomii" w branzy kebab/pizza....
Nawiasem mowiac, prowadzony na przeciwko bar ze zdrową żywnością do dzisiaj prosperuje świetnie i myślę że to właśnie w tym kierunku posuwa się w polsce gastronomia, ale to oczywiscie tylko moje zdanie.

kingakl
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2011 18:17

Re: KEBAB , PIZZA ???

Postautor: kingakl » 06 lip 2011 18:41

Popieram pomysł baru ze zdrową żywnością. To niezłe rozwiązanie. W biznesie trzeba mieć innowacyjny pomysł..albo postawić na świetną jakość. Znam jeden świetnie prosperujący kebab ale! jest to kebab tzw. amerykański (w środku mięcho, świeża sałata lodowa, pomidory, papryka itp...brzmi dziwnie ale jest naprawdę pyszny, ) - czyli w sumie pomysł tez niestandarodwy.

A co do Twojego pytania... Na pewno musisz mieć kasy na czynsz na kilka pierwszych miesięcy, na sprzęt, dostawy jedzenia z hurtowni i pensję dla pracowników. Google i sprawdzanie cen sprzętu + znalezienie lokalu i dogadanie się z dobrą hurtownią. Trudno nam szacować ile Cię to wyniesie, bo cenyt sa różne. Na pewno niemniej niż 20 tysięcy (ale to dane czytsto szacunkowe)

eRWu
Posty: 35
Rejestracja: 10 lip 2011 01:44

Re: KEBAB , PIZZA ???

Postautor: eRWu » 12 lip 2011 00:14

Zgadzam się z przedmówcami - jest już przesyt fast foodami. Co krok pizza, kebab, hot dogi.
Nie lepiej pierogarnia - pierogi z fajnymi nadzieniami, naleśnikarnia? We Wro jest taka knajpka w centrum, która serwuje naleśniki z najróżniejszymi nadzieniami - ma się świetnie już od wielu lat.
W menu są oczywiście inne dania, ale te naleśniki są hitem.

eRWu
Posty: 35
Rejestracja: 10 lip 2011 01:44

Re: KEBAB , PIZZA ???

Postautor: eRWu » 12 lip 2011 15:37

Kasiek pisze:Chyba nie ta na Kuźniczej? Ja słyszałam właśnie bardzo złe opinie o jakości ich naleśników...

Nie! Nie na Kuźniczej :D

Kasiek pisze:A zresztą pierogi i naleśniki też zdrowe nie są. Paweł i Kinga mają rację - brakuje takich "slow-foodów". Tylko musiałyby mieć konkurencyjną jakość i cenę, żeby się wybić. STP np. miał bardzo dobry pomysł z tym żarciem na wagę - wcale nie jest tak tanio, ale klientom wydaje się, że jest. Jedzonko domowe i smaczne, choć też niekoniecznie takie bardzo zdrowe (ale i tak zdrowsze niż fastfoody).

Nie są też niezdrowe. Jak człowiek zje od czasu do czasu to nic mu nie będzie. Poza tym wszystko zależy od tego czym są nadziewane. Bo pierogi ruskie to kiepski pomysł. Ale już ze szpinakiem i kurczakiem są pyszne i sycące. Albo z kaszą gryczaną, cebulką i serem. Tutaj można puścić wodze fantazji. Podobnie z naleśnikami - ale nie takimi jak z budy nad morzem ;) Delikatne, cieniutkie... Na słodko, na słono, z sosami. Jest jak poszaleć. Do tej pory rozpływam się na wspomnienie 3 serów (i nie była to pizza ;) ) z ostrym sosikiem. Do tego ogóreczek - pycha
W każdym razie to jakaś alternatywa dla fast-fooda i dania proste do wykonania.
Pomysł baru ze zdrową żywnością też mi się podoba. Tylko zastanawiam się co w takim barze serwować. Surówki, sałatki? Dania obiadowe też? Czy tylko te zdrowe?

gromek
Posty: 7
Rejestracja: 21 lut 2011 15:05

Re: KEBAB , PIZZA ???

Postautor: gromek » 13 lip 2011 12:27

ja mieszkam w niewielkiej miescinie (ok. 30 tys. mieszkancow) i pierogarnia sie nie przyjela. Po ok pol roku lokal sprzedany

eRWu
Posty: 35
Rejestracja: 10 lip 2011 01:44

Re: KEBAB , PIZZA ???

Postautor: eRWu » 13 lip 2011 13:39

gromek pisze:ja mieszkam w niewielkiej miescinie (ok. 30 tys. mieszkancow) i pierogarnia sie nie przyjela. Po ok pol roku lokal sprzedany

Zdarza się.
Tak samo może się nie przyjąć kebab i pizza ;) I bar za zdrową żywnością...

eRWu
Posty: 35
Rejestracja: 10 lip 2011 01:44

Re: KEBAB , PIZZA ???

Postautor: eRWu » 13 lip 2011 13:58

Kasiek pisze:
Oj, zdrowych dań jest ogromny wybór! Od surówek i sałatek, przez różnego rodzaju kasze i ryże z dodatkami po dania z pary lub beztłuszczowego grilla (również większość mięs). Także pole do popisu jest spore :)

Można by też zamieścić w menu szacunkową kaloryczność porcji dania - tego jeszcze nigdzie nie widziałam, a czasem by się przydało :)

Czyli dania tylko te zdrowe :) OK.
Kasze, ryże do mnie nie przemawiają, ale wiem, że mają swoich zwolenników. Kojarzą mi się z z barem mlecznym. Chociaż z drugiej strony te skojarzenia chyba powinny iść w tym kierunku ;).
Jakby nie było pomysł ze zdrową żywnością podoba mi się.

Robs71
Posty: 10
Rejestracja: 05 lip 2011 14:19

Re: KEBAB , PIZZA ???

Postautor: Robs71 » 13 lip 2011 16:07

eRWu pisze:
Kasiek pisze:
Oj, zdrowych dań jest ogromny wybór! Od surówek i sałatek, przez różnego rodzaju kasze i ryże z dodatkami po dania z pary lub beztłuszczowego grilla (również większość mięs). Także pole do popisu jest spore :)

Można by też zamieścić w menu szacunkową kaloryczność porcji dania - tego jeszcze nigdzie nie widziałam, a czasem by się przydało :)

Czyli dania tylko te zdrowe :) OK.
Kasze, ryże do mnie nie przemawiają, ale wiem, że mają swoich zwolenników. Kojarzą mi się z z barem mlecznym. Chociaż z drugiej strony te skojarzenia chyba powinny iść w tym kierunku ;).
Jakby nie było pomysł ze zdrową żywnością podoba mi się.


Wiesz, ryż można tak ładnie podać, że już się z barem mlecznym nie kojarzy ;) np jak dają w chińskich restauracjach.
Ogólnie popieram pomysł ze zdrową żywnością :)

eRWu
Posty: 35
Rejestracja: 10 lip 2011 01:44

Re: KEBAB , PIZZA ???

Postautor: eRWu » 13 lip 2011 17:12

Robs71 pisze:
Wiesz, ryż można tak ładnie podać, że już się z barem mlecznym nie kojarzy ;) np jak dają w chińskich restauracjach.
Ogólnie popieram pomysł ze zdrową żywnością :)


Oczywiście! Wszystko można ładnie podać. I o to chyba się rozchodzi.Klient kupuje oczami i chyba jeszcze zmysłem powonienia - w restauracji. Jak śmierdzi starym olejem to się ucieka. Nie? ;)
Ja ciągle obstawiam pierogarnię, naleśnikarnię - ale o gustach się nie dyskutuje ;)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości