Mała gastronomia i Sanepid

Natalia Walczak
Posty: 30
Rejestracja: 12 mar 2017 19:47

Mała gastronomia i Sanepid

Postautor: Natalia Walczak » 31 maja 2017 12:56

Mam pomysł na mały lokal z jedzeniem na wynos, mam upatrzone miejsce, ale zastanawiam się, jak uniknąć zbyt dużych nakładów na modernizację istniejącej infrastruktury, a jednocześnie spełnić wymagania sanepidu? Jakieś pomysły?

pannajoanna
Posty: 3
Rejestracja: 27 maja 2017 11:43

Re: Mała gastronomia i Sanepid

Postautor: pannajoanna » 07 cze 2017 14:13

Mało informacji podałaś. Lokal ten jest odpowiednio przystosowany, czy musisz do niego np. doprowadzić media? Chcesz go po prostu odświeżyć czy gruntownie wyremontować? Jeśli to ma być gastronomia pamiętaj o dezynsekcji. Jest wiele sposobów na obniżenie kosztów, np. robienie remontu samodzielnie.

Marlena77
Posty: 17
Rejestracja: 26 cze 2016 22:24

Re: Mała gastronomia i Sanepid

Postautor: Marlena77 » 11 sie 2017 21:51

Z tym sanepidem to zawsze są jakieś jaja. U mnie przyczepili się do wyposażenia i musiałam wymienić kilka urządzeń. Na szczęście udało mi się znaleźć tanie sprzęty w sklepie Multigastro https://multigastro.pl/branze . Mają wszystko, co niezbędne do wyposażenia kazdego punktu gastronomicznego.

Lukec
Posty: 2
Rejestracja: 30 sie 2017 08:43

Re: Mała gastronomia i Sanepid

Postautor: Lukec » 30 sie 2017 08:45

Żeby sanepid się nie przyczepiał musisz mieć konkretne wyposażenie gastronomii Poznań. W końcu przygotowujesz jedzenie, nie możesz robić tego na byle czym. Miałeś kiepski sprzęt i się dziwisz że sanepid się czepia, wymień go na coś z wyższej półki i będziesz miał spokój na lata ;)

gregoryg88
Posty: 2
Rejestracja: 30 sie 2017 09:47

Re: Mała gastronomia i Sanepid

Postautor: gregoryg88 » 30 sie 2017 09:57

Wiesz ja zastanawiam się nad franczyzą w gastronomii od Chilli Mili http://chillimili.pl/franczyza-gastronomia/. Pierwszym elemetem jaki mnie skusił to elastyczne koszty franczyzy (wliczone w produkty), ale nie o tym. Niemniej jednak oni zapewniają mi pomoc w przygotowaniu lokalu, zakupie odpowiednich sprzętów, zaopatrzeniu itd. Może to jest dobry pomysł na sanepid. Zamiast samemu się z tym męczyć oddać to w ręce ekspertów, którzy mają dużo większe doświadczenie. Tak mi się wydaje.

Jakub88
Posty: 107
Rejestracja: 01 wrz 2017 09:41

Re: Mała gastronomia i Sanepid

Postautor: Jakub88 » 05 wrz 2017 15:39

Jeśli chodzi o branżę gastronomiczną to jest to bardzo trudny kawałek chleba. Trzeba mierzyć temperaturę wydawanych produktów, bo nie można wydać za chłodnych dań. Do tego jeśli chodzi o samo przyrządzanie, też trzeba to robić przy odpowiedniej temperaturze. Tak samo jak przechowywać. Jest bardzo dużo przepisów jakie trzeba przestrzegać. Moim zdaniem niezbędny w tym fachu jest pirometr. Służy on do bezdotykowego pomiaru temperatur. A można go dostać na przykład na https://www.test-therm.pl/katalog-produ ... tacjonarne .

gastro
Posty: 9
Rejestracja: 11 lip 2017 13:47

Re: Mała gastronomia i Sanepid

Postautor: gastro » 19 wrz 2017 17:06

Na sanepid na pewno przydadzą się zmywarki gastronomiczne: https://gastrosalon.pl/Zmywarki-gastronomiczne-c951

elabarbara
Posty: 130
Rejestracja: 15 mar 2017 14:48

Re: Mała gastronomia i Sanepid

Postautor: elabarbara » 15 lis 2017 13:44

Mając gastronomię trzeba zadbać o czystość i dobry sprzęt by sanepid się nie doczepił. Moja siostra ma restauracje ale od początku zamawiała wszystko w sprawdzonym sklepie nawet wagę kuchenna- https://sklep.technica.pl/wagi-kuchenne którą sama musze też kupić. Miała kilka razy kontrole i sanepid jak do tej pory nie ma zastrzeżeń żadnych.

amadea
Posty: 23
Rejestracja: 22 wrz 2016 12:52

Re: Mała gastronomia i Sanepid

Postautor: amadea » 22 lis 2017 13:03

Jak chcesz żeby sanepid się nie doczepił to postaw przede wszystkim na dobrą zmywarkę Winterhalter. Dzięki technologii VarioPower firma Winterhalter jest jedynym dostawcą zmywarek zdolnych do regulacji ciśnienia zmywania. Poprzez wybór odpowiedniego standardowego programu można myć delikatne, kruche naczynia pod mniejszym ciśnieniem, a ciężkie i solidne naczynia pod ciśnieniem wyższym.

tommy
Posty: 60
Rejestracja: 09 lip 2015 22:00

Re: Mała gastronomia i Sanepid

Postautor: tommy » 26 lis 2017 15:10

Wiele niezbędnych sprzętów oraz mebli do gastronomii znajdziesz na tej stronie http://gastroprodukt24.pl . Warto zajrzeć i zapoznać się z ofertą, ponieważ jest w czym wybierać.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości