Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

wojtek1991
Posty: 53
Rejestracja: 14 sty 2014 19:18

Re: Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

Postautor: wojtek1991 » 07 lut 2014 14:26

firmy Ci nie podam, bo się nie znam ale dam radę. Kup z wyższej półki, wtedy będziesz miała pewność że nie jest to badziewny sprzęt. a jeśli chodzi o kawę, to radzę też się nad tym zastanowić, polacy już nie piją rozpuszczalnej czy zalewajki więc zadbaj o dobrą jakoś ;)

ilonamalvo
Posty: 2
Rejestracja: 28 lip 2014 13:03

Re: Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

Postautor: ilonamalvo » 28 lip 2014 15:01

Polecam ekspresy Lavazza! Bardzo smaczna kawa z tego wychodzi.

margaretka
Posty: 1
Rejestracja: 26 sty 2015 22:07

Re: Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

Postautor: margaretka » 26 sty 2015 23:23

Witam,
przeczytałam Pana wpis na forum TwójBiznes na temat expresu do kawy dla kawiarni. Troche czasu już minęłó....chciałabym wiec podpytac jaki expres Pan wybrał i jak sie sprawdził? Przeglądałam te Domus Bar...ale te za 2-3 tys to raczej biurowe i chyba zbyt małe a te do gastronomii to już po 5-6 tys! Tez nie moge sobie pozwolic na tak drogi sprzęt na początek...czy chciałby pan podzielic sie ze mna swoimi doświadczeniami w tej kwestii?
Wdzęczna bede za odpowiedz.
Pozdrawiam
Małgorzata

Laura89
Posty: 11
Rejestracja: 01 lip 2015 18:15

Re: Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

Postautor: Laura89 » 02 lip 2015 16:01

Co do samego ekspresu to ja niestety nie poradzę ale mogę powiedzieć, że podobno najlepsza jest ziarnista kawa do ekspresu.

MultiGastro
Posty: 1
Rejestracja: 26 sie 2013 16:10

Re: Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

Postautor: MultiGastro » 24 lip 2015 11:25

Szkoda że większość osób piszących na tym forum ma bardzo słabe pojęcie o budowie profesjonalnych ekspresów.

Tak na prawdę każdy ekspres, który ma miedziany bojler nie mniejszy niż 6 litrów, plus wszystkie połączenia w środku miedziane, dobrą europejską pompę i trzyma taką samą temperaturę na wylewce przy każdej kawie to w 100% wystarczy.

Dużo ludzi skupia się na ekspres na tym żeby to był ekspres znanej marki typu Faema, La cimbali, Elektra nie mając świadomości że większość ekspresów z podstawowym sterowaniem nie różni się od Siebie zbyt wiele i lepszej czy gorszej kawy nie zrobi.

Kwestia zrobienia dobrej kawy to 4 składowe (w kolejności odpowiedniej):

- Barista
- Młynek
- Ekspres
- Jakość wody

Wiele osób zdziwi się dlaczego Młynek w moim zestawieniu jest przed ekspresem... Już tłumaczę jeżeli młynek jest słabej jakości jest źle ustawiony to nawet najlepszy i najdroższy ekspres nie pomoże w uzyskaniu dobrej kawy. Żeby kawa była dobra to musi to być młynek z automatycznym mieleniem prosto do kolby, wtedy mamy 100% pewność że dawka kawy jest za każdym razem taka sama i tym samym każda kawa będzie smakować tak samo, a nie tak jak się uda nasypać z młynka.

Kolejna rzecz to ekspres o którym wspomniałem wcześniej.

Następna to woda. Mało osób zdaje sobie sprawę że najlepsza woda na kawę to ta prosto z sieci, bez żadnym filtrów czy zmiękczaczy, a dlaczego... Już tłumaczę.
Woda, która przechodzi przez filtr, zmiękczacz jest pozbawiania składników mineralnych które przenoszą aromat i smak kawy.
Niestety nie możemy połączyć ekspresu bez filtra ponieważ w krótkiej perspektywie nadawałby się do wyrzucenia. Trzeba zatem wybrać taki filtr, który oprócz tego że pozbawi wodę wapnia, który powoduje zakamienienie nie będzie "zabierał" z wody tego co dla wody ważne czyli składników mineralnych. Jeżeli mamy do ekspresy podłączony zwykły zmiękczacz to niestety kawa będzie miała smak dużo dużo gorszy niż w przypadku specjalnie dedykowanego filtra do ekspresów.

Ostatnia i pierwsza składowa to barista, jeżeli jest to osoba z małym doświadczeniem to jeżeli wszystkie składowe powyżej będą zachowane zrobi dobre espresso a nie koniecznie pozostałe kawy takie jak latte zrobi dobrze. I niestety na odwrót jeżeli mamy sprzęt źle ustawiony, młynek który mieli jak chce, ekspres który nie trzyma idealnej temperatury to nawet najlepszy barista nie sprawi że kawa będzie dobrze smakować.

A na sam koniec kawa sama w sobie czy ziarno, na rynku jest ich wiele i to jaką wybierzemy jest kwestią naszego indywidualnego gustu, ale pamiętajmy zawsze kawę, którą mamy testować testujmy na tym samym ekspresie z wyregulowanym młynkiem pod dane ziarno.

Wszystkie osoby zainteresowanie kupnem dobrego ekspresu w dobrej cenie zachęcam do kontaktu ze mną.
tel. 791-791-061 mail: wojciech@multigastro.pl

marzenka.o
Posty: 509
Rejestracja: 26 sty 2014 11:59

Re: Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

Postautor: marzenka.o » 24 lip 2015 15:16

Laura89 pisze:Co do samego ekspresu to ja niestety nie poradzę ale mogę powiedzieć, że podobno najlepsza jest ziarnista kawa do ekspresu.


Hmm jakoś nie wyobrażam sobie, żeby dawać do ekspresu już zmieloną kawę - przecież to bezsensowne.

Klosssek
Posty: 2
Rejestracja: 19 sie 2015 13:22
Kontaktowanie:

Re: Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

Postautor: Klosssek » 19 sie 2015 14:11

Jura ma dobre ekspresy, ale są bardzo drogie i myślę, że znajdziesz alternatywę w dużo lepszej cenie.

marzenka.o
Posty: 509
Rejestracja: 26 sty 2014 11:59

Re: Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

Postautor: marzenka.o » 19 sie 2015 14:38

Kojarzę tą firmę, ma chyba siedzibę u mnie w mieści. Ale nie mam ekspresu od nich, więc ciężko mi Ci doradzać.

Hrashah
Posty: 2
Rejestracja: 28 sie 2015 14:35
Kontaktowanie:

Re: Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

Postautor: Hrashah » 28 sie 2015 14:57

Jeden? To za mało. Musisz kupić z 3 ekspresy do kawy, żebyś nie tracił klientów.

Mzonnka
Posty: 3
Rejestracja: 30 lis 2015 12:00
Kontaktowanie:

Re: Otwieram kawiarenkę - jaki ekspres?

Postautor: Mzonnka » 30 lis 2015 12:29

Na pewno dobry ciśnieniowy. Jeśli chcesz mieć klientów, to musisz kupić ekspres za minimum 10tyś i to najlepiej dwa ekspresy.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości